Sköna maj, var är du?

Den gångna veckan eller så har präglats av sjukdom och kallt väder, men också av ett spektakulärt skådespel i naturen och många glada stunder med mina nya vänner hönorna.

Efter ett besök på vårdcentralen i måndags konstaterades tre olika sjukdomstillstånd (och allergi och migrän på det) och jag kom hem med en påse full av olika kurer och mediciner och förblev sängliggande, eller näst intill i tre dagar. Inte så roligt.

Desto trevligare har det dock varit att börja varje morgon och sluta varje kväll med att åka och titta till hönsen, som sedan 1:a maj huserar i Rörbäckens trädgård. Till en början var de stressade och lyckades till och med rymma och fick spendera ett par nätter i det ”vilda” utanför hönsvagnen och -gården. Vilken cirkus! Men så kom svärmor G och lyckades sjasa in dem i tryggheten igen och direkt infann sig lugnet. Nu går de där och skrockar glatt och njuter av sandbad, födosök och sitt nya, rymliga boende. De verkar också komma fint överens, trots att tupp saknas och att de kommer från två olika flockar. Fyra av hönorna hämtades hos bekanta i Ekestad och är av rasen Åsbohöna och en blandras. De andra två  föddes i Oderljunga utanför Perstorp och är bedårande dvärgkochin. Speciellt en av damerna har visat sig social och nyfiken och hon vill gärna sitta nära, nära och skrockande titta på mig när jag städar eller lägger ut mat till dem. Hon heter Majlis och jag är redan hopplöst förälskad i denna rara lilla dam.

 

 

Majlis, Maggan, Märta, Barbro, Peggan och Greta Garbo (mer om namngivningen i kommande inlägg…) lägger små vita eller ljust rosa ägg och vi kan plocka tre till fem om dagen i deras reden. Vilken skatt!

 

De första äggen…

 

Eftersom jag har varit hemma en del den här veckan, har jag verkligen kunnat uppleva den egna trädgården då den är sitt allra vackraste. Det märks tydligt att jag har en förkärlek för senvårens och försommarens blommor, för nu finns det något att njuta av i varje hörn. Det är faktiskt lätt att flytta fokus från kirskål och knölklocka, som sprutar upp överallt, för det är också fullt av tulpaner, blommande buskar och träd, narcisser och allehanda perenner som trycker sig upp ur den feta lerjorden jag har hemma.

 

Olvon – Viburnum av okänd namnsort

 

Trollhassel – Hamamelis

 

Allium, poetnarcisser och gyllenlack – alla är de mina älsklingar

 

Silverpäron i blom – Pyrus salicifolia ”Pendula”

 

Prydnadskörsbäret som stått på tomten i mer än tjugo år blommar överdådigt

 

Min gammelfarmor Hertas rabarber samsas om platsen med makens farmor Märtas ros

 

Om man ska försöka tänka positivt – och det ska  man ju – så har den kalla våren verkligen gjort att man hinner njuta av vårens framfart i år. Blommor och blad tar ju sig upp, fram och ut, nästan oavsett vad termometern visar för årstid i grader. I fjol var det sommarvarmt och allting blommade över innan jag hann njuta färdigt av varje ny sak. I år hinner jag med lite bättre.

Men nu kan det kanske ändå räcka med låga temperaturer, nattfrost och isande kalla vindar? Sköna maj – gör ditt inträde, tack!