Rörbäckens trädgårdsgym

 

I helgen blåste det bistra vindar och var ganska mulet. Men nu hade i alla fall det mesta av vattnet, jag berättat om i tidigare inlägg, sjunkit undan igen. Vår plan var att bli klara med de fyra upphöjda odlingsbäddar som ska bilda stommen i Rörbäckens köksträdgård och att fylla dem med den fina kompostjorden vi fått levererad från Stensjö säteri i Gualöv.

Vi bygger upphöjt mest av utseendeskäl, men eftersom trädgården mejslas fram ur gammal ängs- och våtmark, har vi också väletablerade rotogräs och gamla björnbärs- och vildhallonsnår att tampas med. Istället för att vänta ut dem eller schakta bort dem och på så sätt plöja ner massor med pengar rakt i marken när vi sedan måste frakta dit enorma mängder ny jord, blev det beslutat att odla upphöjt. Varje bädd bottnas med en fiberduk av den typ som används vid t.ex. vägbyggen för att förhindra att ogräsen firar triumfer i den nya, fördelaktiga miljön i en odlingsbädd som vattnas och skäms bort.

 

I september 2014 stakar vi ut tomten och här står jag ungefär i köksträdgården…

 

Min tanke är ett skapa en köksträdgård i traditionell stil, med korsande gångar runt strikt kvadratiska odlingsbäddar i ena halvan. I den andra halvan kommer komposter, mer informella pallkrageodlingar och en lekyta till besökande barn att byggas. Från början var tanken att även hönsgården skulle läggas här, men den planen lades på is då vi valde att skaffa ett högst okonventionellt hönshus, som passar dåligt in i den miljö jag ser framför mig. Mer om den så kallade hönsvagnen i kommande inlägg. 🙂

Trots krånglande skruvdragare, ett rejält kliv baklänges rakt ner i grop med iskallt lervatten (och lätt stukad fot som följd), lyckades vi bygga fyra rejäla bäddar, väga in dem rakt och snyggt och fylla dem med jord. Det tog oss cirka åttio hundrameterspromenader med vars en skottkärra…  Och vi hade roligt när vi gjorde det också. Det är inget krav att vara lite galen i det här företaget – men det hjälper, som vi brukar säga.

Och så får ju all denna utevistelse med kroppsarbete andra positiva sidoeffekter också: Ingen vuxen i familjen behöver kort på gym i alla fall, och gissa om man sover gott om nätterna!