På trädgårdsutflykt genom vintergrått landskap

I veckan som gick avslutade jag ett långt och härligt sportlov och återvände till mina fina elvaåringar i skolan. Lovet var för mig den sista sammanhängande ledigheten innan höstlovet i oktober. Nu går jag in i en period av att varva lärarjobbet med butikens öppethållande och allt vad det medför. Det är en intensiv period, oftast med jobb sju dagar i veckan, många timmar per dag, men det är ju också otroligt roligt!

Jag blev varm i hela själen när en av mina kunder hade lagt ett inlägg på trädgårdens Facebooksida (klicka här för att ta dig dit) som löd: ”Jag ser fram emot när du öppnar nu i mars. Då känns det som våren har kommit.”. Tack, Britt-Marie för att du delade med dig av hur du tänker och spred glädje vidare till mig. Det är ju inte utan att jag håller med henne – för mig börjar numera allt med att jag slår upp portarna till trädgården och nervöst undrar om det kommer att komma några besökare i år.

På måndagen körde jag söderöver mot Trelleborg och som många ev er kanske kan relatera till, så innebär alltid längre bilturer att fundera ut om det finns några intressanta ställen att stanna till vid på vägen. När min mormor och morfar fortfarande brukade komma på besök propagerade de alltid att man måste ”köra över Ystad” för att ta sig mellan Kristianstad och Trelleborg, och jag suckade och tänkte att de var lite galna, för det är ju jättemycket långsammare och en del längre än att köra E22. Nu gör jag det själv.

Orsaken är ju så klart för att det finns en massa härliga ställen längs den sträckan som man bara måste kika in på när man får möjlighet. Jag misstänkte att det en måndag i februari kanske inte var öppet överallt, men jag chansade och körde. Första stopp i Skåne-Tranås var mycket riktigt stängt, så det blev till att snabbt köra vidare mot nästa då naturen trängde på. 🙂

 

Denna gråmulna dag fick jag verkligen se ”stommen” i en av de platser jag känner är förebilder i mitt eget företagande. Jag kan sakta vandra runt och bara betrakta byggnader och gångar, plantbord, växthus och växtlighet. Det är lite ruffigt och här och där bedagat, men det vilar något nästan magiskt över Åbergs trädgård i Ystad tycker jag.

      

 

Ett hett efterlängtat toalettbesök, en långsam vandring runt hela trädgården och ett inköp av två sorters sättpotatis senare, fortsatte jag min tur längs kusten och njöt av landskapet. I ett mycket intressant avsnitt av Odlarna, ett podradioprogram jag varmt rekommenderar, pratar Lena Benjegård om hur människan i miljoner genrationer levt ute och präglats till att läsa av naturen och hur vi endast de senaste fyra eller fem mest har levt inomhus, i konstruerade miljöer. Det ger hon som en förklaring till varför vi blir så stressade i moderna liv och även varför vi per automatik finner sådan frid i naturen. När jag rör mig längs kusten mellan Ystad och Trelleborg, min barndoms trakter, förstår jag precis vad hon menar.

Efter mitt besök hos mormor och morfar körde jag mot Malmö hemåt och trot eller ej – jag stannade på några ställen till… Bland annat fick jag äntligen möjlighet att besöka Majas Cottage i Vellinge. Det är därifrån Rörbäckens får de vackra och så viktiga Majalyktorna, som säljs till förmån för Barncancerfonden. Vilken oas de har skapat, bara ett stenkast från avfarten från E6:an. ett riktigt utflyktsmål.

Idag är det lördag och jag och hantverkarmaken ska spendera hela dagen ute i Rörbäckens med att snickra odlingsbäddar i köksträdgården och fylla dem med jord som ligger i en gigantisk driva utanför porten. Med lite tur lyckas vi övertyga tonårssonen om att sju kubik matjord, en skyffel och en skottkärra kan vara lika effektiv träning som att gå på gym! Med lite tur…

 

 

 

 

2 tankar på “På trädgårdsutflykt genom vintergrått landskap”

Kommentarer är stängda.