Endast Sverige svensk sommar har

Hemma hos oss har det under sommaren hittills varit en hel del prat om andra människor och deras inställning. Dottern, som är fjorton, har gått och blivit lite av en filosof och på sistone har hon funderat mycket över hur andra klagar över vädret, och mer specifikt över den svenska sommaren.

Hon menar att eftersom det ändå inte går att göra något åt just vädret, kan man lika gärna vara glad och hitta på saker som gör att man mår bra. Klarar man inte det tycker hon i alla fall att man ska hålla tyst om, citat:  ”sina sura tankar och sluta dra ner oss andra i samma deppighet”. Ni hör att det där med att jobba på att fokusera på rätt saker är något som går i familjen… 😀

 

 

 

Hur som helst, så följer jag hennes råd, och hänger inte upp mig så mycket på hela vädret, hela tiden. Det är ganska skönt om det inte är för varmt när man ska rensa en drygt hundra kvadratmeter stor perennrabatt fri från ihärdiga rotogräs eller handgräva en damm som, när den är klar, kommer rymma drygt tretusen liter vatten. Det är också ganska bra att det har regnat en del, för då tvingas jag inte använda kommunalt renat vatten till att hålla mina nyplanterade växter glada och frodiga där hemma, och brunnen i Rörbäckens trädgård blir påfylld så att jag slipper oroa mig för att den ska sina när jag har en stor köksträdgård och fullt med plantor i små krukor, som måste vara tipptopp för att kunna säljas.

 

 

Det är också väldigt grönt och frodigt överallt i år och till och med den mest avskalade villaträdgård med hundratals kvadratmeter gräsmatta ser ganska trevlig ut när jag går mina ”glorundor”, som Hantverkarmaken och jag kallar promenaderna i kvarteren hemmavid.

 

 

Låt gå att det inte varit många stunder av att släpa brassestolar och picknickkorg fram och tillbaka till allsköns stränder och badplatser eller ljumma, vindstilla kvällar att sitta ute och filosofera tills myggen jagar in dig i skymningen. Att solbrännan mest ser ut som om man klätt sig i hela färgskalan från spöke till pepparkaka för att det inte gått att regelbundet vara ute tunnklädd. Hittills…

 

Men handen på hjärtat, det har varit en hel del sol också. Och temperaturer runt tjugo grader. Och jordgubbarna var klara till midsommar och det spelas beachfotboll och -handboll i Åhus, precis som vanligt. Det är musikaliska strandhugg i Tivoliparken och i trädgården har du alltid, alltid trevliga saker att pyssla med, oavsett om du gör det i bikini eller jeans och vindjacka. Det gäller bara att sjunga vidare på Ledins slagdänga och inte fastna i första ledet med korta somrar som regnar bort, utan skråla vidare och ta i ordentligt när du kommer till ”men nu är den här, så tar för dig – solen skiner idag”, för, mina vänner, endast Sverige svensk sommar har och det finns ingenstans åtminstone jag hellre är så här års än just precis här.