Aprilväder

Om du bor i nordöstra Skåne har du sannerligen upplevt en varierad påskhelg i år! Jag har hört många använda uttryck som: ”ovanligt för säsongen”, ”onormalt” och ”vintern kom tillbaka” hela veckan och det fick mig att börja fundera. Är det verkligen så onormalt? Vår dotter föddes på onsdagen i påskveckan för fjorton år sedan, ganska exakt. När vi åkte till sjukhuset på tidiga natten den 15 april, blåste ljumma vindar och vårjackan hade åkt fram sedan några dagar. Magnolior och tulpaner var fullt utslagna av flera dagars värme och sol och allt kändes så lovande. Vilken tid att komma till världen i!

 

Det är vår, oavsett vad temperaturen vill få oss att tro…

 

På långfredagen fick vi åka hem med vår nyfödda och vilken chock det blev för både mig och henne att komma ut i friska luften! Det var ett par plusgrader, blåste nästan 20 sekundmeter och senare på kvällen började det att falla ett sylvasst, snöblandat regn! När det slog om till hagel, trasades de redan rejält frostskadade magnoliablommorna fullständigt sönder och man undrade vad det var för fel på klimatet egentligen.

Sedan dess har hennes födelsedag inneburit allt från födelsedagsfika på uteplatsen i t-shirt, högsommarvärme med solskyddsfaktor och öppna sovrumsfönster på natten och högar av bortskottad snö som ännu tinar i skuggiga hörnor. Och precis allt där emellan… Jag tror att jag väljer att kalla den gångna påskhelgens väder för ganska typiskt aprilväder, och känner mig därmed ganska okej med det hela, trots allt. Jag tror jag väljer att tänka som Allan i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson: ”Det är som det är, och det blir som det blir.”

 

Påskafton 2017

 

Det har, det kalla vädret till trots, ändå kommit en liten ström av besökare till trädgården under alla påskdagarna – och allra flest kom det på påskaftonen, då det var så eländigt att det enda man ville var att krypa under täcket igen och sova bort hela dagen. Jag slutar aldrig att förundra mig över trädgårdsmänniskor och deras oböjliga beslutsamhet. Har man planerat att vara i trädgården och att skaffa växter, så fullföljer man, no matter what! 😀 Tack alla ni som hittat ut och förgyllt min påsk med intressanta samtal, en hel del skratt och mycket, mycket trädgårdsprat. Detta har värmt mig minst lika mycket som solens strålar hade gjort, om de bara hade hittat till vår hörna av världen den här påsken…

 

Då och då tittade solen fram och hoppet vaknade till liv igen…