Det går att trädgårdera mitt i vintern också

2017-02-18

Under de senaste dagarna har snön liksom bara försvunnit utan att jag förstod vad som hände. Det har väl varit mycket annat att tänka på, antar jag. Veckan inleddes med kursstart för min del. Ledig från lärarjobbet för att sätta mig i skolbänken och fundera över mitt lilla företags marknadsföring. Min man Jörgen (ni vet, ”hantverkaren” som ofta syns skrota runt i trädgården med allehanda verktyg och brädbitar) har arbetat med just marknadsföring i många år, så diskussionerna har varit många och långa hemma vid köksbordet länge, men jag kände att jag behöver göra kunskapen till min egen och inte bara förlita mig på det han säger. Visar sig att min magkänsla i många sammanhang har varit helt rätt och att det jag gör för att jag är som jag är, helt utan marknadsplan eller strategitänk, funkar alldeles utmärkt som både varumärkesbyggare och strategi! 😀

Solen där i början på veckan väckte ju livsandarna på riktigt också, eller hur? Några långa promenader med solen i ansiktet och jackan öppen gav mersmak på det som komma skall. Det är nu jag måste köra ner händerna i fickorna och hålla mig till den plan jag lagt upp för mig själv – inte hem och peta ner massa fröer i jord, INTE peta ner fröer i jord. Inte. För jag har ju lovat mig själv att ta paus från det där nu när det är så mycket med allt annat.

 

 

Men ni andra – det är dags att så en hel del saker nu! Chili, kronärtskocka, jätteverbena – alla tar de gott om tid på sig att växa till sig och ska du hinna skörda innan frosten tar dem, så fram med grejerna! Jag brukar så en hel del sommarblommor själv och sportlovet har varit en bra tid att få ner de fröerna också. Våga prova, för just sommarblommorna är busenkla att driva upp och man känner sig så duktig när de står där prunkande i sina krukor mitt i sommaren. Enkla lysrörsarmaturer med kallvitt ljus från byggvaruhuset duger ypperligt som ljuskälla om du bara sänker ner dem till några centimeter över krukorna. Jag har alltid haft mina försådder i källaren, helt utan naturligt ljus och mina plantor blir kraftiga, frodiga och alldeles, alldeles underbara. Jag kanske får så en kruka basilika att ställa i köksfönstret i alla fall…

På torsdagskvällen körde jag till Kivik i dimma och småregn för att lyssna på Anette Cato och Maria Nilsson när de berättade om och visade bilder från hur de byggde upp den Engelska trädgården vid Svabesholms kungsgård – länk till hemsidan här. Otroligt inspirerande och roligt! Om du inte har varit där, rekommenderar jag dig varmt att lägga en halv dag på att åka dit. Det går inte att förstå hur de har åstadkommit denna underbara plats på så kort tid. De öppnar för säsongen den 18 maj och har sedan öppet torsdag – söndag fram till 24 september. Själv tänker jag nog satsa på årskort dit i år, för att verkligen ta tag i att se den underbara trädgården under flera olika perioder.

Med det tipset och reflektionen att det kan handla en hel del om trädgård, trots att det är det bruna och slaskiga som härskar där ute, önskar jag er en härlig sportlovsvecka!